Μεγάλο Αφιέρωμα. Ορειβασία και Πεζοπορία στα Γεράνεια. Ποιές είναι οι 3 πεζοπορικές διαδρομές.

Τα Γεράνεια όρη εκτείνονται από τα Μέγαρα μέχρι το Λουτράκι και το Ηραίο (ακρωτήριο Μαλαγκάβι). 
Περιβάλλονται από το Σαρωνικό, τον Κορινθιακό και τον κόλπο των Αλκυωνίδων. Είναι κατάφυτα από πεύκα (Χαλέπιος Πεύκη) και τα ψηλότερα σημεία τους σκεπάζει η κεφαλληνική ελάτη. Η θαμνώδης βλάστηση είναι πλούσια και έχουν καταγραφεί 950 είδη και υποείδη φυτών, πολλά από αυτά σπάνια. Πλατάνια βελανιδιές, πουρνάρια αριές και
μυρτιές συμπληρώνουν τη χλωρίδα του βουνού. Την πανίδα τους αποτελούν τσακάλια, αλεπούδες, λαγοί, γεράκια κ.ά. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών (Natura 2000).

Από τα έγκατα των Γερανείων προέρχεται το ιαματικό νερό Λουτρακίου και το φημισμένο επιτραπέζιο μεταλλικό νερό του.

Σύμφωνα με το μύθο το όνομα του βουνού προέρχεται από τους γερανούς (πουλιά με μακρύ λαιμό). Κατά τον κατακλυσμό, την εποχή του Δευκαλίωνα, ο Μέγαρος, γιος του Δία και της νύμφης Σιθνίδας, για να σωθεί κολύμπησε προς τις κορυφές του βουνού οδηγούμενος από τις κραυγές των γερανών που πετούσαν από επάνω του.

Τα δάση, τα ποτάμια, τα ρέματα, οι πηγές, ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου, τα μοναστήρια, τα χωριά Πίσσια και Περαχώρα , όλα μαζί και το καθένα χωριστά προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.
Η μοναδική θέα, η ποικιλία των διαδρομών, μαζί με τα καθαρισμένα και σηματοδοτημένα μονοπάτια από τον Ορειβατικό Σύλλογο Λουτρακίου καθιστούν τα Γεράνεια προσφιλή τόπο προορισμού για κάθε πεζοπόρο και φυσιολάτρη
Ο ορεινός όγκος των Γερανείων (ψηλότερη κορυφή 1.351 m) εντοπίζεται κοντά στο κέντρο της Αθήνας (απέχει περίπου 60 km).

Πεζοπορικές Διαδρομές


Eισαγωγή:Τα Γεράνεια, με την μεγάλη βιοποικιλότητα που παρουσιάζουν, τα νερά, την πολύ συχνή εναλλαγή του τοπίου, τα ήπια σχετικά μονοπάτια και την εξαιρετική θέα από τα περισσότερα σημεία, προσφέρονται για πεζοπορία για οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 
Δ. Άκρο – Βράχος – Πίντιζα – Φανερωμένη – Ντουσκιά 

Γενική Περιγραφή: Διασχίζει τα Γεράνεια από Δυσμάς προς Ανατολάς και συνδέει μεταξύ τους όλες τις άλλες διαδρομές. Η θέα είναι εξαιρετική προς τον Κορινθιακό Κόλπο, το Λουτράκι, την Κόρινθο, τον Κόλπο των Αλκυονίδων, τη λίμνη Βουλιαγμένης, την Περαχώρα, τα Πίσια, το Σχίνο και το Μακρυπλάγι.
Σήμανση: Πυκνή σήμανση με κόκκινες τετράγωνες πινακίδες σε άσπρο φόντο ή κόκκινη μπογιά σε βράχια. Πινακίδες 12×12 εκατ.
Προσέγγιση: Ευκολότερος τρόπος πρόσβασης από περιοχή Παναγίας Φανερωμένης Πισίων.
Στοιχεία: Απόσταση περίπου 16000μ
Υψομετρική διαφορά + 520 μέγιστη



ΚΙΤΡΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 
Μονή Οσίου Παταπίου – Πίντιζα – Γαλανόπουλος – Πίσια 

Γενική Περιγραφή: Διασχίζει κάθετα τα Γεράνεια (ΝΔ-ΒΑ). Πολύ όμορφη διαδρομή με θαυμάσια θέα. Εναλλαγή τμημάτων με θαμνώδη βλάστηση και τμημάτων πευκοδάσους και ελατοδάσους.
Το μικρό οροπέδιο γύρω από την Πίντιζα, που το περιβάλουν έλατα, είναι πανέμορφο. Εντυπωσιακή η θέα είτε προς την πλευρά του Κορινθιακού κόλπου είτε προς την πλευρά του κόλπου των Αλκυονίδων
Σήμανση: Πυκνή σήμανση με τετράγωνες κίτρινες πινακίδες σε άσπρο και μαύρο φόντο. 12×12 εκατ.
Από την πλευρά του Λουτρακίου υπάρχει και πυκνή σήμανση με κίτρινο χρώμα σε πέτρες.
Προσέγγιση: Από το χώρο στάθμευσης της Μονής Οσίου Παταπίου.
Από το χώρο στάθμευσης της ταβέρνας Πλάτανος, λίγο έξω από τα Πίσια.
Στοιχεία: Απόσταση περίπου 7000μ.
Υψομετρική διαφορά +/-520μ



ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 
Χαρβάτι – Φίχτι –Δρίζα –Γαλανόπουλος – Αγ. Γεώργιος
 
Γενική Περιγραφή: Διασχίζει τα Γεράνεια ΝΑ – ΒΔ , διέρχεται από τις ομορφότερες τοποθεσίες του βουνού μέσα από πευκοδάση και ελατοδάση, στα ψηλά σημεία έχει υπέροχη θέα ,έχει ήπια σχετικά κλίση και συνδέεται με τις περισσότερες από τις άλλες διαδρομές.
Σήμανση: Πυκνή, πλήρης σήμανση με πράσινες τετράγωνες πινακίδες σε άσπρο φόντο.
Προσέγγιση: Από το Χαρβάτι, ακολουθώντας το χωματόδρομο που περνά μπροστά από το παλαιό λατομείο.
Από το εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου (Πίσια), κινούμενοι στο χωματόδρομο προς Λουτράκι, θα δούμε πολύ σύντομα αριστερά μας τις πράσινες πινακίδες.
Από τις άλλες διαδρομές (κόκκινη ή κίτρινη), όπως φαίνεται στο χάρτη.

Στοιχεία: Απόσταση περίπου 12500μ.
Υψομετρική διαφορά +780 & - 450 ή +450 & - 780 ξεκινώντας από το άλλο άκρο.



Από τον Ορειβατικό Σύλλογο Λουτρακίου Γεράνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.