Τσίπρας: Πλήρης διαγραφή δανείων για τους φτωχούς – Διευκολύνσεις για τους υπόλοιπους

Σύγχρονη «σεισάχθεια», δηλαδή πλήρη διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και δόσεις που δεν θα ξεπερνούν το 30% του εισοδήματος για τους υπόλοιπους δανειολήπτες πρότεινε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.
Στην πρόταση νόμου που παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία είχε εξαγγείλει προεκλογικά, προτείνεται η ολική διαγραφή των χρεών των νοικοκυριών που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν και θα
θεσπίζεται ως κριτήριο το όριο της φτώχειας.  Δηλαδή για όσους δανειολήπτες έχουν συνολικό εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, θα διαγράφονται τα χρέη τους από δάνεια από τις τράπεζες.
Παράλληλα, η πρόταση νόμου προβλέπει διευκολύνσεις για τους υπόλοιπους δανειολήπτες. Ειδικότερα, η μηνιαία δόση των δανείων που θα καλείται να καταβάλλει ο δανειολήπτης δεν θα μπορεί να ξεπερνά 30% των ατομικών ή οικογενειακών εισοδημάτων του. Τέλος, η πρόταση νόμου προβλέπει και «κούρεμα» των χρεών σε ποσοστό ίσο με τη μείωση του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος του δανειολήπτη από το έτος έγκρισης του δανείου μέχρι σήμερα.
Αναλυτικά η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει:
  1. Την ολική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (€7178 κατ’ άτομο και €15073 για τετραμελή οικογένεια).
  2. Τη μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών έχουν υποστεί μείωση του ονομαστικού εισοδήματός τους. Η διαγραφή θα αντιστοιχεί στο ποσοστό μείωσης του εισοδήματός τους από 1/1/2010 μέχρι σήμερα.
  3. Τη μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός ατομικού δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, έτσι ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων προς όλες τις τράπεζες να μην ξεπερνά το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών. Το υπόλοιπο ποσό άνω του 30%, της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη, θα διαγράφεται οριστικά. Οι μειώσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σε ετήσια βάση και να αναθεωρούνται στο τέλος του έτους, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται ενδεχόμενες μεταβολές στο συνολικό ετήσιο εισόδημα.
  4. Την εκλογίκευση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες και τα όρια υπεραναλήψεως.
  5. Το πάγωμα κάθε διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των απαιτήσεων από την κατάθεση της αιτήσεως.
  6. Τη θέσπιση αναγκαστικών κανόνων ρύθμισης για τις τράπεζες, ώστε οι δανειολήπτες να μην εξαρτώνται από χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες.
ie - L1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.