Το σχιστολιθικό αέριο απειλεί και διχάζει την Ευρώπη

Η άκρως επικίνδυνη µέθοδος εξόρυξης του λεγόµενου σχιστολιθικού αερίου, που βρίσκεται εγκλωβισµένο στο υπέδαφος, πέρασε τον Ατλαντικό και πλέον απειλεί και διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ίδια ώρα που στις ΗΠΑ το κίνηµα των πολιτών και των επιστηµόνων γιγαντώνεται µε στόχο την απαγόρευση της επικίνδυνης εξόρυξης - γνωστής ως «φράκινγκ» - που προκαλεί ακόµα και σεισµούς, έξι κράτη της Ε.Ε. ενέκριναν τη µέθοδο µε τις ευλογίες και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επέλεξε την τακτική «νίπτω τας χείρας» όταν το θέµα τέθηκε επί τάπητος.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο µε την απόφαση που έλαβε στις 21 Νοεµβρίου του 2012 επέλεξε να σφυρίξει αδιάφορα στην πρόκληση και ενέκρινε ψήφισµα στο οποίο αναφέρεται ότι κάθε κράτος - µέλος έχει το δικαίωµα να αποφασίσει το εάν θα εκµεταλλευτεί τα τυχόν κοιτάσµατα σχιστολιθικού αερίου που µπορεί να διαθέτει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η µοναδική υποσηµείωση που αναφέρεται στο ψήφισµα είναι ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες «θα πρέπει να διέπονται από ένα ισχυρό ρυθµιστικό καθεστώς»…

Αντίθετα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε τροπολογία, που κατατέθηκε από ευρωβουλευτές διαφόρων πολιτικών οµάδων, µε την οποία ζητούσαν από τα κράτη - µέλη «να µην αδειοδοτήσουν καµιά νέα δραστηριότητα υδραυλικής ρωγµάτωσης στην Ε.Ε.».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χωριστεί στα δύο µε την Πολωνία και τη Βρετανία να σηκώνουν την παντιέρα του σχιστολιθικού αερίου συνεπικουρούµενες από την Αυστρία, τη Γερµανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, ενώ από την άλλη πλευρά η Γαλλία και η Βουλγαρία έχουν απαγορεύσει τη διαδικασία υδραυλικής θραύσης, εξαιτίας φόβων για σεισµούς, µόλυνση του νερού, του εδάφους και άλλων κινδύνων.
Η Ελλάδα, που έχει πέσει «θύµα» της υστερίας των υδρογονανθράκων, εξετάζει και την επικίνδυνη µέθοδο, αφού εδώ και έναν χρόνο το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει από το ΙΓΜΕ να ξεκινήσει χαρτογράφηση των πιθανών αποθεµάτων µε ευρωπαϊκή χρηµατοδότηση και στο πλαίσιο προγράµµατος του EuroGeoSurveys. Το ενδιαφέρον των ερευνών θα επικεντρωθεί στην Ήπειρο, την Πίνδο, αλλά και στην περιοχή του Θερµαϊκού, δυτικά της Θεσσαλονίκης.
Νωρίτερα φέτος, η έκθεση της Ε.Ε. για το αντισυµβατικό αέριο στην Ευρώπη δεν εντόπισε καµία ανάγκη για περαιτέρω περιβαλλοντική νοµοθεσία σχετικά µε τον σχιστόλιθο. Επισηµαίνεται ότι στην αναφορά του Ε.Κ ο µοναδικός λόγος που συνηγορεί υπέρ της αξιοποίησης της µεθόδου είναι οικονοµικός, αφού οι υποστηρικτές εκτιµούν ότι θα αυξηθούν τα αποθέµατα φυσικού αερίου και θα µειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από ξένες πηγές.
Σεισµοί και ρύπανση
Σύµφωνα µε την αναφορά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα περιβαλλοντικά προβλήµατα που συνοδεύουν την άντληση του αερίου είναι πολλά και γνωστά. Όπως επισηµαίνεται, η τεχνική της λεγόµενης «υδραυλικής ρωγµάτωσης» βασίζεται στη θραύση του υπεδάφους, ενώ απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού που φθάνουν και τα 4.000 κυβικά µέτρα για τη διάνοιξη µιας και µόνο πηγής και µέχρι και 14.000 κυβικά για τη θραύση του σχιστόλιθου και την εξαγωγή του αερίου.
Με τη χρήση τεράστιων αντλιών, που µπορεί να φτάσουν σε βάθος έως και 8 χιλιοµέτρων, ασκούν πολύ µεγάλες πιέσεις στο υπέδαφος, ώστε να το σπάσουν και να δηµιουργήσουν ρήγµατα στους βράχους. Στη συνέχεια «βοµβαρδίζουν» τα ρήγματα με εκατομμύρια λίτρα νερού, ειδική άμμο και ειδικά μείγματα χημικών – ακόμα και δηλητηριώδεις ουσίες – με στόχο να εξολοθρευτούν οι μικροοργανισμοί που εμποδίζουν την έξοδο του αερίου.
Η τελική διαδικασία προβλέπει την άντληση του νερού το οποίο περιέχει και το πολύτιμο αέριο. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Ε.Κ., η χρήση τέτοιων ποσοτήτων νερού και χημικών, και μάλιστα υπό τεράστια πίεση, δημιουργεί τεράστιους κινδύνους μόλυνσης των υδροφόρων στρωμάτων του υπεδάφους, όταν το νερό που χρησιμοποιείται επιστρέψει από τα έγκατα της γης. Η ίδια δε η τεχνική της θραύσης του υπεδάφους είναι ήδη γνωστό ότι προκαλεί σεισμούς...
Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, κατά τη διαδικασία εξόρυξης εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες μεθανίου, που αποτελεί ένα από τα πλέον «ισχυρά» αέρια του θερμοκηπίου, κάτι που το κάνει όχι απλώς χειρότερο από το «συμβατικό» φυσικό αέριο, αλλά και κατά πάσα πιθανότητα χειρότερο και από τον άνθρακα.
Στις ΗΠΑ, όπου εκτιμάται ότι κάθε μήνα προσθέτουν στο ενεργειακό τους ισοζύγιο 120 με 150 γεωτρήσεις φράκινγκ, με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεράσει τη Ρωσία σε παραγωγή φυσικού αερίου, το κίνημα αντι-φράκινγκ συνεχώς μεγαλώνει, αφού οι επιπτώσεις τής επικίνδυνης μεθόδου εξόρυξης έχουν φτάσει μέσα στα σπίτια των πολιτών.
Χιλιάδες κάτοικοι που βρίσκονται κοντά σε γεωτρήσεις είδαν τις βρύσες των σπιτιών τους να παίρνουν φωτιά εξαιτίας του μεθανίου που έχει περάσει στο πόσιμο νερό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.