Οι πολίτες επιτηρούν την τρόικα, γκρεμίζουν την προπαγάνδα

Είναι για την Ιρλανδία η έξοδος στις αγορές το απόλυτο success story ή μήπως μας δουλεύουν ψιλό γαζί; 
Πόσες δεκάδες εκατομμύρια ευ­ρώ σε επιπλέον τόκους θα κοστίσει η «μαϊμού» έξοδος της Πορτογαλίας στις αγορές; Με ποιο τρικ σε βά­ρος των φορολογουμένων οι ισπανικές τράπεζες εξασφά­λισαν κεφάλαια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ; 
Πώς είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να πανηγυρίζει όταν το δημόσιο χρέος, από 129,7% του ΑΕΠ το 2009, έφτασε το 176% το 2013 και στόχος είναι να φτάσει το 124% το 2020;
Τι ρόλο παίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην επιβολή των μέτρων λιτότητας και πώς
«χειρουργικά» προβάλλουν την αναγκαιότητα των μνημονίων;
Ποιοι είναι οι «Big Four» πόσα έχουν αρπάξει από τους φορολογουμένους στις χώρες των μνημονίων και ποιος είναι ο «χρυσός κύκλος» που προκάλεσε την απαρχή της οικο­νομικής κρίσης;
Στα ερωτήματα αυτά και στη διάχυτη παραμόρφω­ση της πραγματικότητας έρχεται να απαντήσει το Troika Watch ένα Παρατηρητήριο για τις πολιτικές λιτότη­τας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία αλλά και τη Σλοβενία.
Μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα ενημέρωσης που με σύνθημα «Η τρόικα επιβλέπει χώρες. Τώρα, υπάρχουν πολίτες που επιβλέπουν την τρόικα!» έρχεται να καλύψει το σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης, να γκρεμίσει τη συ­στηματική προπαγάνδα και τα στερεότυπα περί success story, να πληροφορήσει τους Ευρωπαίους πολίτες - και όχι μόνο - για τα πραγματικά αποτελέσματα των πολιτι­κών της τρόικας, καταρρίπτοντας τα τρικ της δημιουρ­γικής λογιστικής. 
Παράλληλα, στόχο έχει να αποτελέσει και μια πλατφόρμα ενημέρωσης για τις αντιδράσεις και τα κινήματα πολιτών που μακριά από τα φώτα της δημο­σιότητας αναπτύσσονται σε μια προσπάθεια να αντιπα­ρατεθούν στην ολοκληρωτική επικράτηση των νεοφιλε­λεύθερων πολιτικών στην Ε.Ε.
Το Troika Watch λειτουργεί εδώ και περίπου έναν μή­να διαδικτυακά και εκδίδει ενημερωτικά δελτία σε εν­νέα γλώσσες, ενώ συντάσσεται από μια ομάδα ατόμων απ' όλη την Ευρώπη, που προέρχονται από οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα όπως τα Bretton Woods Project, Corporate Europe Observatory, CADTM. Humanitas καθώς και μέλη δικτύων όπως τα Attac, ICAN, The Forum per una Nuova Finanza Pubblica e Sociale και 15Μ

Πληρώνει πάντα ο απλός πολίτης

Στο μικροσκόπιο του TroikaWatch βρίσκονται επτά χώρες. Οι χώρες των μνημονίων, οι χώρες που υπέγραψαν μνημόνιο με την τρόικα, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Οι χώρες που δεν έχουν υπογράψει μνημόνιο, όπως η Ισπανία που έχει συνάψει ένα μνημόνιο συνεργασίας για δάνεια του τραπεζικού της συστήματος, η Ιταλία που δεν έχει υπογράψει κανένα μνημόνιο, αλλά βρίσκεται υπό τον ζυγό της τρόικας και έχει υποχρεωθεί να πάρει αυστηρά μέτρα λιτότητας, καθώς και η Σλοβενία που προσπαθεί με επίσης σκληρά μέτρα λιτότητας να αποφύγει την επίσημη επέλαση της τρόικας.

Όπως υπογραμμίζει το Παρατηρητήριο, οι πολιτικές που ακολουθούνται και στις επτά χώρες έχουν ως κοινό παρονομαστή μια στρατηγική που εξασφαλίζει ότι ο απλός πολίτης θα πληρώσει για τα συστημικά προβλήματα στην οικονομία και για τα σφάλματα που διέπραξαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι της κρίσης. Έτσι, και τα μέτρα είναι ταυτόσημα και οι επιπτώσεις τους ταυτόσημα οδυνηρές. Τα μέτρα - καρμπόν συνίστανται στη μείωση μισθών, συντάξεων, στις περικοπές δαπανών στην Υγεία και την Παιδεία, στο ξεπούλημα κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων και στη συνεχή ενίσχυση του τραπεζικού τομέα. Τα αποτελέσματα είναι επίσης τα ίδια σε όλες τις χώρες και μεταφράζονται στην τρομακτική αύξηση της ανεργίας και τη φτωχοποίηση εκατομμυρίων πολιτών. Όπως καρμπόν είναι και η προπαγάνδα που προωθείται για να πειστούν οι πολίτες ότι η τρόικα κάνει καλό στην υγεία φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Είναι, όμως, έτσι; Ιδού οι αναφορές του Παρατηρητηρίου.

Ελλάδα - Κύπρος
Η τρόικα προσπαθεί να διασώσει ή να καταστρέψει την Ελλάδα; Το ερώτημα θέτουν οι ερευνητές του TroikaWatch και επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο πρωτοφανές ποσοστό του 27,8% (με την ανεργία των νέων στο 57,9%) και το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο 170% του ΑΕΠ. Από τότε που ξέσπασε η κρίση, οι αξίες των ακινήτων έχουν μειωθεί κατά 32% ενώ η έλλειψη ρευστότητας (δανεισμού από τις τράπεζες) εξακολουθεί να σφίγγει τη θηλιά γύρω από την πραγματική οικονομία.

Για την Κύπρο το Παρατηρητήριο, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση από την τρόικα, η κυπριακή κυβέρνηση έπρεπε να προετοιμάσει ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων, από τις οποίες θα μπορέσει να αποκομίσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το παραπάνω σχέδιο, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η εταιρεία ηλεκτρισμού και τα λιμάνια πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν πριν από το τέλος του Ιουνίου του 2016.

Ιρλανδία
Ενώ η τρόικα και η κυβέρνηση βάζουν τα δυνατά τους προκειμένου να προωθήσουν την επιστροφή στις αγορές ως success story, η πραγματικότητα για τους ανθρώπους στην Ιρλανδία δείχνει να διαφέρει αρκετά. Στην τελική έκθεσή της, η τρόικα ασκεί κριτική για την αποτυχία της κυβέρνησης να φτάσει τον στόχο των περικοπών που είχαν σχεδιαστεί στον τομέα της υγείας – κατά 200 εκατομμύρια ευρώ αντί των υπεσχημένων 600 εκατομμυρίων ευρώ. Στον προϋπολογισμό για το 2014, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη· ο τομέας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι ένας από τους μεγαλύτερους τομείς που έχουν μπει στο στόχαστρο.

Από τότε που ξέσπασε η κρίση, ο αριθμός των ανέργων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από 107.000 σε περισσότερα από 296.000 άτομα. Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από το 91% του ΑΕΠ το 2010 σε 121% το 2013. Το χρέος των νοικοκυριών ανήλθε στο 200% του ΑΕΠ, ενώ η αξία των περιουσιακών στοιχείων, για τα οποία δημιουργήθηκε το χρέος, έχει υποδιπλασιαστεί από τότε που ξέσπασε η κρίση.

Πορτογαλία
Η Πορτογαλία σκοπεύει να επιστρέψει στις αγορές αφού η κυβέρνησή της είναι διατεθειμένη να πληρώσει υψηλό τίμημα γι’ αυτό και μετέθεσε την πληρωμή χρεών που όφειλε να καλύψει το 2014 και το 2015 για τρία χρόνια μετά. Αυτή η κίνηση θα στοιχίσει 290 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε τόκους τα επόμενα δύο χρόνια!
Στον προϋπολογισμό του 2014, η κυβέρνηση σχεδιάζει περικοπές που ανέρχονται σε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,3% του πορτογαλικού ΑΕΠ. Οι περικοπές στους μισθούς του δημόσιου τομέα υπολογίζονται μεταξύ 2,5% (μισθοί από 675 και άνω τον μήνα) και 10% (μισθοί άνω των 2.000 ευρώ τον μήνα).
Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει όλες τις συντάξεις άνω των 600 ευρώ τον μήνα κατά 10%, αλλά βρίσκεται ακόμη σε διαβουλεύσεις με το συνταγματικό δικαστήριο, αφού στο παρελθόν το μέτρο είχε κριθεί αντισυνταγματικό. Στον αντίποδα, οι εταιρείες απολαμβάνουν την εύνοια της κυβέρνησης, αφού οι φορολογικοί συντελεστές τους θα μειωθούν.

Η Πορτογαλία πούλησε το 70% των κερδοφόρων κρατικών ταχυδρομείων ενώ σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ύδρευσης και της εθνικής αεροπορικής εταιρείας TAP.

Παρόλο που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, τα τελευταία στατιστικά πορίσματα του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι η εγχώρια ζήτηση στην Πορτογαλία μειώθηκε κατά 1,5%, οι επενδύσεις κατά 3,3% και η κατανάλωση κατά 1,2% συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα του ίδιου μήνα.

Ιταλία
Το ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπέρασε το 40%, ενώ η ανεργία συνολικά βρίσκεται περίπου στο 12%. Η Ιταλία, σύμφωνα με την Eurostat, είναι η δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα στην ευρωζώνη που διατρέχει τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού, με 18,2 εκατομμύρια ανθρώπους (δηλαδή, σχεδόν το 30% του πληθυσμού) να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας.

Στο τέλος του έτους, η ιταλική κυβέρνηση ψήφισε έναν «νόμο περί σταθερότητας», δηλαδή ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων λιτότητας για το 2014.

Ο νόμος απαιτεί μείωση του χρέους κατά 0,66% του ΑΕΠ για το 2014. Με την έναρξη του 2015, απαιτείται μείωση του 1/20ού του ιταλικού χρέους ανά έτος για την επίτευξη των ορίων που έχει επιβάλει η Ε.Ε. (ανώτατο όριο για το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ και έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ).

Για την εκπλήρωση αυτών των απαιτήσεων, μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις όπως οι SNAM, ENI, Terna, Fincantieri, STM, Sace καθώς και τα Ιταλικά Ταχυδρομεία και οι Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι πρέπει να πουλήσουν τις μετοχές τους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ πρέπει να επιβληθούν και περαιτέρω περικοπές στο σύστημα υγείας, στα συστήματα τοπικών μεταφορών και στην παιδεία. Με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση των δαπανών κατά 32 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του χρέους.

Ισπανία
Το 2013, το ισπανικό ΑΕΠ σημείωσε πτώση της τάξης του 1,3%, η ανεργία βρίσκεται πλέον στο 26,4%, το δημόσιο έλλειμμα στο 6,7% και το δημόσιο χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ.

Όταν ξέσπασε η κρίση, ένα μεγάλο μέρος του ιδιωτικού χρέους δεν μπορούσε να αποπληρωθεί, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός τομέας να χρεοκοπήσει εν μια νυκτί. Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δεν έχει καταρρεύσει ακόμη είναι ότι οι ισολογισμοί δεν έχουν διορθωθεί στην εύλογη αξία τους: οι εκτιμήσεις των τραπεζικών ενεργητικών βρίθουν από αδιαφανείς πληροφορίες, τεχνητά υψηλές τιμές στην αγορά ακινήτων και, κατά κύριο λόγο, άμεσες και έμμεσες μεταφορές στις τράπεζες.
Το πιο πρόσφατο μέτρο ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος είναι η αλλαγή στη μεταχείριση και τις εγγυήσεις των αναβαλλόμενων φορολογικών περιουσιακών στοιχείων (DTA) κατά τον υπολογισμό φερεγγυότητας των τραπεζών. Το ισπανικό κράτος έχει καταστεί εγγυητής των DTA, που σημαίνει πως όταν οι τράπεζες έχουν απώλειες, γεγονός που αυτομάτως δημιουργεί DTA, το ισπανικό κράτος οφείλει να καταβάλει στην τράπεζα τις απώλειες αυτού του «αρνητικού φόρου». Το χρηματικό ποσό που χορηγείται από το κράτος μπορεί πλέον να υπολογίζεται ως κεφάλαιο, πράγμα που έδωσε τη δυνατότητα στις τράπεζες να προσθέσουν κεφάλαιο ύψους 30 δισεκατομμυρίων στους ισολογισμούς τους στα τέλη του 2013 – ένα βάρος που πέφτει στις πλάτες του κράτους και επιδεινώνει το ισπανικό χρέος.

Σλοβενία
Η Σλοβενία εξακολουθεί να αγωνίζεται για να γλιτώσει από την τρόικα. Ύστερα από αδιαφανή τεστ αντοχής των σλοβενικών τραπεζών, το κράτος προχώρησε σε ανακεφαλαιοποίηση τριών κρατικών τραπεζών με 3,012 δισεκατομμύρια ευρώ και πίεσε τους ιδιοκτήτες των πέντε υπόλοιπων ιδιωτικών τραπεζών να ρίξουν 1,7 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζές τους. Με αυτό το πρόγραμμα διάσωσης, το δημόσιο χρέος της Σλοβενίας θα ανέλθει στο 76% του ΑΕΠ. Παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση, έχει αρχίσει και η μεταφορά τοξικών στοιχείων ενεργητικού των κρατικών τραπεζών σε μια «κακή τράπεζα».


Οι αριθμοί
27,8% είναι το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, με αυτό των νέων να έχει εκτιναχθεί στο 57,9%

170% του ΑΕΠ είναι το χρέος της Ελλάδας, ενώ κατά 32% μειώθηκαν οι αξίες των ακινήτων από τότε που ξέσπασε η κρίση

89,5 δισεκατομμύρια ευρώ κατέβαλε στις τράπεζες η Ιρλανδία, ενώ έλαβε 67,5 δισεκατομμύρια ευρώ ως δάνεια διάσωσης

125% του ΑΕΠ είναι το χρέος της Πορτογαλίας, ενώ επιτόκιο που όφειλε να πληρώσει η χώρα το περασμένο έτος έφτανε στο 3,5% του ΑΕΠ

3,9 δισεκατομμύρια ευρώ περικοπές για το 2014 αποφάσισε η Πορτογαλία, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,3 % του ΑΕΠ

26,4% είναι το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία, στο 6,7% το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ

1,4 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να εξασφαλίσει η Κύπρος από την πώληση των τηλεπικοινωνιών, της εταιρείας ηλεκτρισμού και των λιμανιών για να εισπράξει την επόμενη δόση της τρόικας

12% είναι το ποσοστό της ανεργίας στην Ιταλία, με εκείνο των νέων να ξεπερνά το 40%

18,2 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν το 30% του πληθυσμού) αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας στην Ιταλία

76% του ΑΕΠ φτάνει το δημόσιο χρέος της Σλοβενίας παρά το πρόγραμμα διάσωσης

3 δισεκατομμύρια ευρώ χορηγήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση τριών κρατικών τραπεζών της Σλοβενίας
 
Αρπαχτή 80 εκατ. ευρώ
Για μεγάλη αρπαχτή από τους «Big Four» (τους «4 Μεγάλους») κάνει λόγο έρευνα Ευρωπαίων δημοσιογράφων από το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και τη Βρετανία με τη συμμετοχή του Γερμανικού Ιδρύματος «Χάινριχ Μπελ», που δημοσιεύθηκε στο euobserver.com.
Πρόκειται για τους μεγάλους διεθνείς οίκους Deloitte, Ernst&Young, KPMG and PriceWaterhouseCoopers (PwC), που λειτουργούν ως οικονομοτεχνικοί σύμβουλοι για την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι συγκεκριμένοι οικονομικοί σύμβουλοι έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε όλες τις «διασώσεις» της ευρωζώνης και μέχρι στιγμής έχουν εισπράξει από τους φορολογούμενους σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ!
Τις περισσότερες φορές οι δήθεν «ανεξάρτητοι» οικονομικοί σύμβουλοι προσλαμβάνονται χωρίς διαγωνισμό, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη διαδικασία διαφάνειας, ενώ υπάρχουν και θέματα αντικρουόμενων συμφερόντων αφού είναι συνδεδεμένοι και με επενδυτικά κεφάλαια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρεται στην έρευνα, η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε την BlackRock Solutions αντί 12.300.000 ευρώ, σύμβαση η οποία περιελάμβανε υπεργολαβίες στους «Big Four».
Στην έρευνα επισημαίνεται ότι οι μεγάλες εταιρείες συμβούλων είναι μέρος του λεγόμενου «χρυσού κύκλου» των τραπεζιτών και των κυβερνητικών αξιωματούχων που προκάλεσαν την απαρχή της οικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.