Το Bloomberg εξηγεί με ένα απλό καρτούν βίντεο πώς γεννήθηκε η κρίση στην ΕΕ και την Ελλάδα [βίντεο]

Με ένα άκρως ενδιαφέρον βίντεο γραφικών το πρακτορείο Bloomberg περιγράφει καρέ καρέ από την αρχή της, τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Από τους λόγους που οδήγησαν στην ένωση των κρατών ως τους λόγους που την έφθασαν ένα βήμα πριν την κατάρρευση λόγω της οικονομικής κρίσης.
Το βίντεο ξεκινά δείχνοντας ότι οι χώρες που σήμερα απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκονταν συχνά σε πόλεμο μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των οποίων σταματούσε κάθε οικονομική δραστηριότητα.
Ανατρέχει στη δημιουργία της μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που σήμανε και την κατάργηση των εμπορικών δασμών μεταξύ των έξι χωρών που υπέγραψαν τότε το σχέδιο Σούμαν.

Επόμενος μεγάλος σταθμός το 1999 όταν 12 χώρες της ΕΕ υιοθετούν το ενιαίο κοινό νόμισμα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Bloomberg στο βίντεο συνεχίζεται να εφαρμόζονται διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές (fiscal policies) από χώρα σε χώρα κάτι το οποίο κατά το ειδησιογραφικό πρακτορείο αποτελεί και τη γενεσιουργό αιτία της κρίσης.

Σημειώνεται ότι μέσω της νομισματικής πολιτικής ελέγχονται πόσα χρήματα υπάρχουν σε μια οικονομία και τα επιτόκια για να δανειστείς χρήματα, ενώ μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής (fiscal policy) ελέγχονται πόσα χρήματα συλλέγει μια κυβέρνηση από φόρους και πόσα δαπανά.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα πριν την έλευση του ευρώ, όπως δείχνει το βίντεο, όχι μόνο έπρεπε να πληρώνουμε υψηλά επιτόκια για να δανειστούμε (18%), αλλά μπορούσαμε να δανειστούμε λίγα χρήματα αφού δεν μας εμπιστεύονταν οι δανειστές.

Μετά την είσοδο στο ευρώ, όμως, το ποσό που μπορούσαμε να δανειστούμε ανέβηκε, καθώς μπορούσαμε να δανειστούμε με το ίδιο επιτόκιο που δανειζόταν και η Γερμανία. (Είναι χαρακτηριστικό ότι στο βίντεο δείχνει την ελληνική κυβέρνηση να λέει... «όπα» όταν η Γερμανία της λέει «μην ανησυχείς εγώ είμαι εδώ» και διαπιστώνει ότι μπορεί να δανειστεί πολύ περισσότερα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της εμπιστεύονταν μικρότερα ποσά).

Το να είσαι μέλος της Ευρωζώνης, είναι σαν να δανείζεσαι χρησιμοποιώντας μια «γερμανική πιστωτική κάρτα», εξηγεί παρακάτω το βίντεο θέλοντας να πει ότι στην ουσία η Γερμανία μπαίνει σαν εγγυητής και κάνει το repayment του χρέους που τυχόν δημιουργείς.

Με αυτόν τον τρόπο οι δαπάνες πήγαν στα ύψη και καταλήξαμε στο η μια χώρα δάνειζε στην ουσία την άλλη, κάτι το οποίο ήταν πολύ ευχάριστο. Αρχικά και μόνο μέχρι το 2008 όταν όλα αυτά κατέρρευσαν μαζί με τη στεγαστική πίστη στις ΗΠΑ. Τότε σταμάτησε ο δανεισμός και άρχισε η λιτότητα.

Για να συνεχίσει να κάνει το repayment των χρεών η Γερμανία απαιτεί οι χώρες να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας, ώστε να γίνουν φερέγγυες. Κι έτσι ξεκινά ο φαύλος κύκλος.

Ως μοναδική λύση στο πρόβλημα, το βίντεο περιγράφει τη δημιουργία ενιαίου φορέα που θα μπορεί να περικόπτει σε όλες τις χώρες δαπάνες, να ορίζει τους φόρους και να θεσπίζει νόμους. Προτείνει δηλαδή εναρμόνιση της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.
Δείτε το βίντεο"> ΕΔΩ αν δεν παίζει ο player κάτωθι.




iefimerida.gr

6 σχόλια:

  1. Αισχρή προπαγάνδα υπέρ του ΕΜΣ και της ομοσπονδιοποίησης. Κι εξαιρετικά ανθελληνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστός φίλε μου ... Πάντα η ΕΛΛΑΔΑ φταίει για όλα. Για μένα σε ένα πράγμα έχουμε ολάκερη την ευθύνη στο ότι ανεχόμαστε τον κάθε προδότη να μας ξεπουλάει στον κατακτητή.

      Διαγραφή
  2. Πως θα κάνεις κοινή δημοσιονομική πολιτική όταν οι οικονομίες των χωρων άρα και οι ανάγκες δεν είναι όλες το ίδιο ;; Θάπρεπε και δεν έγινε , να γίνει πρώτα πολιτική-οικονομική ένωση και μετά νομισματική. Αυτό το ήξεραν οι πρωταγωνιστές της ευροζώνης και όμως έκαναν το ακριβώς αντίθετο. Αυτό για μένα σημαίνει σκοπιμότητα με δόλο για την καταλήστευση των οικονομιών των χωρών με προιόντα και υπηρεσίες χαμηλότερης προστιθέμενης αξίας !!!

    Βασίλης._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι όντως ανθελληνικό. Άλλωστε το ίδιο ανθέλληνες είναι και αυτοί οι δικοί μας σωτήρες που το έχουν εφαρμόσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και δείτε τι σημαίνει ΕΜΣ ! http://youtu.be/Q1p1gosnoyc (και ελληνικοί υπότιτλοι) Διαβάστε και τα σχόλια για να δείτε ομολογίες του εγκλήματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν αναφέρουν ότι βούλιαξε η γεωργία μας, η βιομηχανία μας και πλέον δεν παράγουμε τίποτα. Δεν αναφέρουν ότι αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε γερμανικά, γαλλικά και ολλανδικά όπλα υπερτιμολογημένα λόγω μίζας, ενώ δεν είχαμε πόλεμο.Δεν αναφέρουν το swaps του Σημίτη με την Goldman Sachs....Μόνο μας κατηγορούν για τεμπέληδες και ότι παίρναμε συντάξεις των 600 Ε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Loutraki One σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά προτιμά τα Eλληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.

Επειδή το Loutraki One πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση μόνο για το θεαθήναι, διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια που είναι υπέρ το δέον υβριστικά ή άσχετα με το άρθρο, που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα τoυ αρθρογράφoυ ή που δεν περιέχουν το e-mail του αποστολέα. Tο email των αποστολέων σχολίων δεν εμφανίζεται δημόσια.